24 karaat & + lezingen

24 karaat & + film: “Friends without Borders” • documentaire

apr 21, 2015 19:00

documentaire filmvoorstelling

“Friends without Borders” – een documentaire van en over tien Vlaamse jongeren van het Medisch Pedagogisch Instituut Levenslust in Lennik.

9 dagen trokken zij door Roemenië om de  kansarmoede, solidariteit en verdraagzaamheid tussen Roemeense jongeren te ervaren.

“Friends without Borders” • documentaire Levenslust - Roemenië • 2015

“Friends without Borders” • documentaire Levenslust - Roemenië • 2015

"Friends without Borders" - Roemenie - documentaire

"Friends without Borders" - Roemenie - documentaire

"Friends without Borders" - Roemenie - documentaire

Z V E Z D O L I K I ensemble • Klokkenluiders zuiden – juni 2012

jun 6, 2012 19:00

concert: ZVEZDOLIKI ensemble

Dit ensemble onder leiding van Oriana Dierinck, Beeldenstormartiest, verbonden aan onze partner de Muziekacademie van Anderlecht, brengt muziek van: Cimarosa, Rota, Scarlatti en Franck.

Klokkenluiders zuiden
met muziek van Cimarosa, Rota, Scarlatti en Franck

 

 

6 juni  2012 – 19:00
Beeldenstorm – Bergensesteenweg 145 – Anderlecht (gratis)

 

° D. Cimarosa – fluit kwartet in a – fluit-viool-altviool-cello

° D. Scarlatti – sonates (selectie) – piano

° C. Franck – sonate in A

deel  I.         altviool – piano
deel  II.        viool – piano
deel  III.       cello-piano
deel  IV.       fluit-piano

° N. Rota – trio – fluit-viool-piano

 

Oriana Dierinck – fluit
Dimitri Mestdag – hobo
Paulina Sokolovska – viool
Katelijne Onsia – altviool
Elke Wynants – cello
Nicolas Callot – piano

 

reserveren: secretariaat@beeldenstorm.be – 02 / 523 43 50

www.zvezdoliki.be

Oriana Fallaci vertegenwoordigt de zuidelijke pijl van de windroosserie. Deze italiaanse, rebelse journaliste interviewde zowat alle groten der aarde. in haar boek ‘Un uomo’ vertelt zij over de eenzaamheid van het individu, die weigert in een hokje gestopt te worden, weigert een etiket opgeplakt te krijgen en beknot te worden door modes en ideologieën, door de maatschappij en de Macht. Het is ook het verhaal van haar leven met grieks politicus en dichter Alexandros Panagoulis.
De naamsovereenkomst met één van de leden van het ensemble is een leuk detail.
Italiaanse muziek dus, ook weer een combinatie tussen beken en minder bekend, oud en nieuw. Beginnend in de barok met de prachtige pianosonates van Scarlatti en eindigend met kamermuziek van Nino Rota, die als filmcomponist wereldberoemd is, maar waarvan ook veel kamermuziek het verdient uitgevoerd te worden!
Dit programma heeft een primeur.. een uniek concept: zvezdoliki zal de sonate van belgisch componist César Franck vertolken, waarbij elk deel van deze sonate op een ander instrument gespeeld zal worden. Dit illustreert twee dingen: het is een ongelooflijk fantastische sonate én uiteindelijk is een instrument ‘slechts’ een middel…


Z V E Z D O L I K I ensemble • Klokkenluider oosten: Anna Akmatova • lezing door: Prof. Marie-Reine Blommaert – april 2012

apr 18, 2012 18:30

concert: ZVEZDOLIKI ensemble

Dit ensemble o.l.v. Oriana Dierinck, Beeldenstormartiest, verbonden aan onze partner de Muziekacademie van Anderlecht, stelt een reeks van 4 concerten samen. Iedere componist wordt gelinkt: aan een “klokkenluider” van zijn tijd.

De klokkenluiders van dienst zijn telkens straffe madammen, die men destijds gerust als heks kon verslijten.

 

Klokkenluider oosten: Anna Akmatova
met muziek van: Stravinsky, Gubaidulina, Dohnànyi, Lourié, Tchaikowsky

 

18 april 2012 – 19:00
Beeldenstorm – Bergensesteenweg 145 – Anderlecht (gratis)

om 18:30 voorafgaande lezing door: Prof. Marie-Reine Blommaert
Directeur van het Interfacultair departement voor taalonderwijs, ITO

 

° E. Dohnànyi, Serenade op. 10, viool – altviool – cello
° I. Stravinsky, “Elegy”, altviool solo
° S. Gubaidulina, “Allegro rustico” “Sounds of the forest”, fluit – piano
° A. Lourié, “La flute à travers le violon”, fluit – viool
° P. I. Tchaikowsky, Pianotrio in A op. 5O, viool – cello – piano (één beweging)

Oriana Dierinck, fluit
Paulina Sokolovska – viool
Katelijne Onsia, altviool
Elke Wynants, cello
Nicolas Callot, piano

www.zvezdoliki.be

Een prachtig Russisch programma met als hoogtepunt het pianotrio van Tchaikowsky. volgens goede gewoonte van zvezdoliki ook deze keer een combinatie tussen bekend en minder en/of onbekend werk. Stravinsky en Tchaikowsky voorstellen is wat overbodig, maar zijn altviool solowerk ‘Elegy’ dan misschien weer niet. Lourié was een close vriend van Stravinsky én van Anna Akhmatova, dus hij mag zeker niet ontbreken in dit programma. Sofia Gubaidulina mag als vrouwelijke componiste in deze ‘heksenserie’ evenmin ontbreken, bovendien is zij één van de meest gerespecteerde hedendaagse Russische componisten.


Z V E Z D O L I K I ensemble • Klokkenluider westen: Sylvia Plath • lezing door: Professor Michael Whitburn – februari 2012

feb 15, 2012 19:00

concert: ZVEZDOLIKI ensemble

Dit ensemble onderleiding van Oriana Dierinck, Beeldenstormartiest, verbonden aan onze partner de Muziekacademie van Anderlecht, stelt een reeks van 4 concerten samen. Iedere componist wordt gelinkt: aan een “klokkenluider” van zijn tijd. De klokkenluiders van dienst zijn telkens straffe madammen, die men destijds gerust als heks kon verslijten.

Klokkenluider westen: SYLVIA PLATH

met muziek van: Henderickx, Britten, Ravel, Roussel

in het kader van: WIM HENDERICKX 50

voorafgaande lezing door: Professor MICHAEL WHITBURN
Interfacultair departement voor taalonderwijs aan de vrije universiteit Brussel

 

 

woensdag 15 februari 2012 – 19:00 (gratis)
Beeldenstorm – Bergensesteenweg 145 – Anderlecht

 

° A. Roussel, Trio op. 40, fluit – altviool – cello
° M. Ravel, Sonate, viool – cello
° B. Britten, “Phantasy quartet”, hobo – viool – altviool – cello
° W. Henderickx , “In deep silence” II,
fluit (+altfl+picc), klar (+basklar), hobo viool – altviool – cello

 

Oriana Dierinck – fluit
Dimitri Mestdag – hobo
Raf de Keninck – klarinet
Paulina Sokolovska – viool
Katelijne Onsia – altviool
Elke Wynants – cello

 

www.zvezdoliki.be

 

In februari 2012 wordt één van België’s meest gewaardeerde componisten, Wim Henderickx, 50. een zeer goede reden voor zvezdoliki om in die maand verschillende concertprogramma’s op te bouwen rondom zijn werken. Speciaal voor het ensemble herwerkte Wim Henderickx ‘In deep silence’ II en ‘Nostalgia’, allebei in een prachtige, volle bezetting. Het hobokwartet ‘Phantasy Quartet’ van de britse componist Benjamin Britten past uitstekend bij de sfeer van eerder genoemde werken. Dit wordt gecombineerd met de beroemde sonate voor viool en cello van Ravel en het minder bekende maar wondermooie trio voor fluit, altviool en cello van Roussel.

“Bij deze zet Beeldenstorm alle hens aan dek om van september 2012 samen met de talrijke creatieve Anderlechtenaars een memorabel opzet te creëren. In dit opzet worden wij gesteund door de partners uit het cultuurbanket, de VUB, Kultuurkaffee en het Interfacultair departement voor taalonderwijs, ITO.

Bij het bestuderen van de figuur Sint Guido stuiten we op devotie, Sint Guido als patroonheilige van veehandelaars, landbouwers, koetsiers, taxichauffeurs, kosters en klokkenluiders.
Ook de “Klokkenluider” weet onze sympathie te wekken. De Klokkenluider in de betekenis van zij of hij die wantoestanden aan het licht brengt. De klokkenluider als de vertegenwoordiger van de mens zonder stem, de zwakkere, de verdrukte, de angstige,…

Een aantal eminente sprekers reizen in de voetsporen van “Saint Gidon” le voyageur de windroos rond en brengen een verhaal van rebelse vrouwen, een hulde aan inspirerende heksen omkranst met walmende klanken uit hun habitats.”

 

“Opsluiting verzocht of te gek voor recht”

apr 5, 2011 18:00

lezing door Jenneke Christiaens

Vertrekkende vanuit verzoekschriften waarin de opsluiting wordt gevraagd van “al te gekke” familieleden wil ik komen tot een reflectie over vragen zoals: wat is “gek”, “krankzinnig”, “abnormaal” of “onduldbaar” gedrag. Ik probeer aan de hand van voorbeelden, concrete verhalen uit de verzoekschriften, de “evidente” categorie “zot”, knetter en meer te bevragen. Ook en vooral wil ik daarbij stil staan bij de wijze waarop de reactie op gedrag getuigt van miskenning van de rechten van de zogenaamde “zot”. Het is als kijken in een spiegel … dat meer zegt over onze onmogelijkheden, intoleranties en grenzen.

GRATIS TOEGANG

LOCATIE
Beeldenstorm – Bergensesteenweg 145 – 1070 Anderlecht

WEGWIJZER
Trein: Zuidstation (op wandelafstand)
Tram 83 – halte Clemenceau
Metro Lijn 2 – halte Clemenceau
Bus 46 – halte Clemenceau

MEER INFORMATIE
02/523 43 50

 

“Achteruitkijkspiegel”

mrt 23, 2011 18:00

lezing door Kurt Nahar (Suriname)

‘Als kunstenaar is het niet mijn intentie om zomaar een mooi beeld te creëren. Ik heb een groter doel voor ogen. Door middel van mijn beeldend werk en poëzie hoop ik bij te dragen aan de bewustmaking van een breed publiek en poog ik de discussie aan te moedigen betreffende zaken die vergeten dreigen te worden, maar enorm belangrijk zijn’. (www.readytexartgallery.com)
Kurt Nahar (Paramaribo, 1972) woont en werkt te Suriname. De geschiedenis van zijn land, de actualiteit en de bewustmaking daarover, vormen de voornaamste inspiratiebronnen voor zijn kunstenaarschap te Suriname.
Naar aanleiding van zijn 6 weken durende residentie in de KK GALLERY’ aan de Vrije Universiteit Brussel, houdt de Surinaamse kunstenaar Kurt Nahar een lezing over zijn werk.
Hij snijdt daarbij volgende onderwerpen aan: doorbreken van taboes bewustmaken van de gemeenschap van wat er om ons heen gebeurt. De andere kant van het leven bespreekbaar maken onrecht aanvechten blik op de toekomst.

GRATIS TOEGANG

LOCATIE
KultuurKaffee Gallery’ (VUB) – Pleinlaan 2 – 1050 Brussel

MEER INFORMATIE
02/523 43 50

WEGWIJZER
www.vub.ac.be/cultuur/index.php?/contact–wegbeschrijving/

“Duivelse Transities“

mrt 2, 2011 18:00

lezing door Christophe Busch

Voor de derde keer op rij is Christhophe Busch te gast op Beeldenstorm. Zijn exposé over Duivelse Transities blijft jammerlijk genoeg brandend actueel. Het is werkelijk verbazend hoe Christhophe Busch, criminoloog en specialist op het gebied van holocaust- en genocidestudies, zijn kennis weet te illustreren. Hoe is de gewone mens in staat om de ergste misdaden te plegen? Hoe krijgt men iemand zo gek om wandaden tegen de menselijkheid te plegen?

Via filmfragmenten en fotomateriaal, propagandamateriaal en antisemitische literatuur krijgen we inzage in het “dadersgedrag”. Deze wetenschapper geeft ons inzicht in “destructieve gehoorzaamheid”. Hij bewijst via een aantal belangrijke experimenten uit de geschiedenis, hoe een doorsnee mens door eenvoudige neutraliteitstechnieken en algemeen kuddegedrag gemanipuleerd en aangezet kan worden tot monsterlijk gedrag.

Christophe Busch is verbonden aan het Vredeshuis in Gent en aan Kazerne Dossin (www.kazernedossin.com) in Mechelen.

 

GRATIS TOEGANG

 

LOCATIE
Beeldenstorm – Bergensesteenweg 145 – 1070 Anderlecht

WEGWIJZER
Trein: Zuidstation (op wandelafstand)
Tram 83 – halte Clemenceau
Metro Lijn 2 – halte Clemenceau
Bus 46 – halte Clemenceau

MEER INFORMATIE
02/523 43 50

 

“Erasmus op de wereld geplaatst”

feb 16, 2011 17:00

lezing door Prof. Dr. Rudolf De Smet

Desiderius Erasmus wordt -als tenger mannetje, zoals hij zichzelf betitelt- vaak de reus van het humanisme genoemd. Dat klopt zeer zeker. Hij valt niet weg te cijferen uit het totaal (en dat waren er velen) van de humanisten. Binnen onze Lage Landen is hij echt wel de grootste. Natuurlijk zijn er ook in Italië, Engeland, Polen, Frankrijk, enzovoort veel krachtige figuren geweest die de stroming verder hebben doorgedreven. In feite raakt Erasmus elke noot die de mens beroert. Zijn vrouwonvriendelijke vorming bvb. keert om wanneer hij in Engeland de dochters van Thomas More leert kennen. Zij hadden zin voor humor en spraken “correct Latijn”! De ziekte, de dood, de humor… alles komt in zijn correspondentie aan bod.
Het Erasmushuis in Anderlecht, waar hij een tijd lang heeft verbleven, is écht wel de geschikte locatie om het over de kleine reus te hebben.

GRATIS TOEGANG

LOCATIE
17u rondleiding te Erasmushuis – Kapittelstraat 31 – 1070 Anderlecht
18u lezing te Zinnema – Veeweidestraat 24-26 1070 Brussel

MEER INFORMATIE
02/523 43 50