De Keizer van OTRAG

Boek geschreven door: Fons Feyaerts, uitgegeven door Beeldenstorm vzw en gesteund door: Fonds Pascal Decroos

In 1975 richtte de West-Duitse ingenieur Lutz Thillo Kayser het eerste private ruimtevaart- bedrijf ter wereld op: OTRAG. Met zijn low cost raketten wilde Kayser satellieten in de ruimte brengen tegen een tiende van de kostprijs van een Amerikaanse NASA of Europese ESA raket.

OTRAG werd privaat gefinancierd en kon rekenen op het enthousiasme van jonge West-Duitse ingenieurs die wilden mee- werken aan een revolutionair en avontuurlijk project. Maar OTRAG kreeg ook de steun van gewezen nazi-wetenschappers. Daarenboven resulteerde de zoektocht naar een ge- schikte lanceerbasis in een samenwerking met Afrikaanse dictators. Lutz Kayser en OTRAG werden een speelbal in de Koude Oorlog en stonden voor de keuze om militaire raketten te produceren of economisch ten onder te gaan.

De Keizer van OTRAG is een non-fictie verhaal dat probeert te achterhalen welke krachten hebben geleid tot de oprichting en de ondergang van het eerste private ruimtevaartbedrijf. Het onderzoek brengt de lezer van West-Duitsland naar het Zaïre van Mobutu, het Libië van Kaddafi, de Mojave woestijn in California en een eiland in de Stille Oceaan waar Lutz Kayser de laatste 10 jaar van zijn leven doorbracht. Het stelt de vraag hoever iemand wil gaan om zijn droom waar te maken.

Fons Feyaerts ° 1954 werkte jarenlang als regieassistent in Belgische en buitenlandse fictiefilms. In 2010 maakte hij een overstap naar documentaire filmprojecten. De Keizer van OTRAG was aanvankelijk gepland als een filmproject. Maar de research werd uiteindelijk een boek.

https://www.fondspascaldecroos.org/nl/supported-projects/de-keizer-van-otrag

  • Titel: De Keizer van OTRAG
  • Verschijningsdatum: 23/06/2020
  • ISBN: 978 90 8252 151 1
  • Aantal pagina’s: 164
  • Uitgeverij: Beeldenstorm vzw
  • Prijs: €15 + €2,5 verzendingskosten
  • Te bestellen via: dekeizervanotrag@gmail.com 

geen berichten meer mogelijk