“Nieuwjaarsreceptie 2013” – Nik Honinckx

Geachte toehoorders

Vanavond spreek ik tot jullie namens de raad van bestuur van Beeldenstorm en tevens namens mijzelf als zakelijk en artistiek directeur van Beeldenstorm.
Tijdens het zoeken naar een geschikte plunje voor vanavond, iets na acht deze morgen, een fluitende GSM van Radio FM, een mooie lieve stem of ze stoorde?

Neen doet u maar.

In al mijn naïviteit dacht ik aha, belangstelling voor ons nieuwjaarsfeest, maar deze illusie werd prompt getrakteerd op een flinke afknapper.
Naar het schijnt zitten de mensen in de Grondelswijk regelmatig zonder elektriciteit doordat jongerenbendes elektriciteitscabines in brand steken. Heel de kerst- en nieuwjaarsperiode was het er onrustig, dixit een gemeenteraadslid met veel stemmen.
Weet jij daar iets van? en woon jij daar? en wat vind jij daar van?

Daar stond ik met mijn ongepoetst bekje vol tanden.
Spontaan sprong ik op automatische piloot.
Mevrouw, je hoort mij niet vertellen dat er hier nooit iets gebeurt.
Maar dat is elders ook, niet meer en niet minder, enkel bij ons in Kuregem krijgt dit aandacht.
Waarom? Omdat mensen, mensen zijn en deze fait divers, de stommiteiten van jongeren, gebruiken om hun groot gelijk te halen.
Hebben ze gelijk? Ja, het is niet leuk om in deze donkere dagen zonder licht te zitten, maar pubers zijn pubers en jongeren doen naast vooral mooie dingen ook verschrikkelijk domme dingen.
Dat is de prijs van opgroeien en ja men dient de daders “gepast” te straffen en begeleiden naar beter …
Mevrouw in deze donkere feestdagen glinstert en fonkelt de welstand nog opvallender,
het is haast niet te verantwoorden dat schril contrast ten overstaan van “de kansarme”.

Maar ook dit blijft onbestraft.

Dat jongeren rebelleren is de aard van het Beestje

Het Beest in de mens

Maar mevrouw naast dat beest gekooid in jonge lijven is er ook het volwassen beest:

 • het beest dat pronkt en uitdaagt
 • het beest dat oordeelt
 • het beest dat tweedracht zaait
 • het opportunistisch beest
 • het beest dat vanuit zijn grote overtuiging meent om recht te mogen spreken
 • het beest dat sommige mensen uitsluit.

Het ene beestje inspireert het andere ook in:

 • hondstrouw
 • we kunnen als een feniks uit de as verrijzen
 • we kunnen onze jongeren beschermen als leeuwen.

Onze jongeren beschermen als leeuwen.

Ze opvoeden, ze leren vallen en opstaan, ze vooral vertellen wat we zelf hebben verprutst en hoe we het zouden doen mochten we het kunnen overdoen.
Vertel hun over hun grootvaders en overgrootvaders, over hun moeilijke jeugd te midden van oorlogsgeweld. Toon hun de Duivelse Transities die mensen ondergaan om mee te stappen in het dictaat van racisme en discriminatie. Hoe listig en ongemerkt de overdracht gebeurt tussen goed en kwaad. Het nieuwe museum Dossin in Mechelen brengt letterlijk en figuurlijk dit beeld op een glasheldere manier naar buiten. Dichter bij ons in de buurt van de Grondelswijk is er het museum van het verzet, op tv zijn er de uitzendingen van Rudi Vranckx, initiatieven waarbij het Beest in de mens centraal staat.
Beeldenstorm participeert in het verhaal van de Dossinkazerne. Christophe Busch, huidig directeur van dit museum, is kind aan huis in Beeldenstorm. Wij delen een gemeenschappelijke passie “Het Beest in de mens”. Zijn sterk onderbouwde lezingen over “De Duivelse Transitie” zijn zeer inspirerend, in die mate zelfs dat wij een partnerschap hebben aangegaan om samen met de wetenschappers een educatieve CDR vorm te geven. Wij onderzoeken hoe we Beeldenstorm, als filiaal, kunnen inzetten om dit geheugen voor de toekomst te vrijwaren en te stimuleren naar de Brusselse jeugd.

Ons initiatief Het Beest in de Mens dat in 2013 zijn verdere uitbouw zal ondergaan, heeft in samenwerking met het Cultuurbanket, met als partners:

 • de academies,
 • de bib,
 • het Erasmushuis,
 • & Zinnema

al een reeks tussenstops gekend waaronder :

 • Camping Kanal
 • Gala van den Vortige Trekhond
 • Mostar, de uitzending van de documentaire van onze huisregisseur Sem Bucman
 • Het werk met het deeltijds kunstonderwijs en de kinderen van Kuregem, KIK en de gemeentelijke basisscholen
 • De studenten van de VUB ITO (Franse taalvaardigheid), de studenten uit de richting Criminologie.

Wij werken naarstig verder aan de uitbouw van dit Sint Guido jaar en hopen dit tegen september 2013 te kunnen afsluiten met een groots evenement in de publieke ruimte.
Het kooienproject, waarbij wij in een 40-tal kooien een aantal evocaties van het beest in de mens tentoonstellen krijgt, weliswaar gehinderd door een aantal financiële complicaties, langzaam maar zeker vorm.
De opname van de dansfilm met compositie van Kaat De Windt is in uitvoering.
Wat onze creatieve ateliers betreft, het ceramiekatelier en het naaiatelier kabbelen lustig verder. in het dansatelier is onze rots in de branding Henriëtte Roth voor lange tijd gekluisterd aan het ziekbed. Namens alle leden van Beeldenstorm wensen wij haar een spoedig herstel.
Ons sociaal economieproject krijgt langzaam vorm.

Ik wil bij deze gelegenheid alle personeelsleden en oud-personeelsleden van Beeldenstorm van harte danken voor hun inzet die zij dagdagelijks weten op te brengen in het belang van al onze participanten.
Zonder hun enthousiasme zou dit huis kil en leeg zijn.

 

Nik Honinckx, artistiek en zakelijk directeur Beeldenstorm vzw, 11 januari 2013

 

geen berichten meer mogelijk