“Beeldenstorm 14 januari 2011 – Nieuwjaarsreceptie” – Nik Honinckx

Toespraak door Nik Honinckx, artistiek en zakelijk directeur Beeldenstorm, over de nieuw­ste productie vzw Trekhond

Vzw Trekhond?
Wat is dat, wie zijn ze en wat drijft hen?

Geachte genodigden, een goed jaar geleden werd Beeldenstorm voor de uitdaging geplaatst om in een zeer korte tijd­spanne (een 3-tal maanden) een hele rits afleveringen te realiseren voor het TV-programma Linking Generations (TV Brussel). Turnen, portretten, quiz, een bont allegaartje werd netjes in elkaar verwerkt. De deadlines werden gehaald, alles werd keurig ingeblikt en verzonden en, … er kwam geen vervolg.

Seniorenverenigingen die hadden deelgenomen bleven een beetje verweesd achter en we werden door deze grijze panters liefdevol aangepord en verzocht om meer en anders …

Anders en Beeldenstorm, twee woorden die mooi samengaan en zorgen voor vuurwerk. Op Beeldenstorm groeide de behoefte tot het uitwerken van een TV-format Beeldenstorm-TV. Vandaag tonen wij u een onderdeeltje van deze format: twee afleveringen van onze mini-sitcom. Naast de mini-sitcom zullen we in de loop van dit seizoen tal van andere onderdelen uitwerken, waarbij we zullen bewaken dat jong en oud elkaar vinden in een portret, in humor, in muziek en dans.

Er werd gebrainstormd op Beeldenstorm en “vlieg zijn” tijdens zo’n brainstorm moet een ongelooflijke ervaring zijn. Dat was zo ongeveer het idee dat blubberde in het brein van onze huisregisseur Sem Bucman. Weken werden wij geobserveerd. Sem was overal en in alle gedaantes: verkleed als dweil in het bezemhok, in de vermomming van een luxe-editie van de Dikke Van Dale, compleet van A tot Z, met gouddruk, op de boekenplank. Als een kasticketje in de boekhouding, als een koffielepeltje in een tas, als een zwam op een boom. Kortom, iedere beweging, elke tik, iedere uitspraak, onze tafelmanieren, de kleur van ons ondergoed, … nergens waren we nog veilig. Hij kwam, hij zag en hij registreerde. Schijnbaar ietwat afwezig, handig gebruik makend van vettige moppen om ons in zijn web te strikken en dan — Pats …

Een schitterend verhaal, zo herkenbaar. Bucman kneedt voor ons een fluks pateeke uit een Brussels deeg, meerkleurig met giftig groene laagjes en zuurzoetig marsepein. Versuikerde banaliteiten badend in een oerdegelijk surrealistisch gearomatiseerd sausje van dagdagelijkse kommer en kwel.
De manier waarop deze meester-patissier met onze tanden speelt. Hoe hij vanuit een gedegen stielkennis danst op het randje van “fout, erover en erop” en hoe hij andere snodaards ertoe aanzet om te dansen op de tonen die de gekheid ons uur na uur dicteert, is op zijn minst merkwaardig, verrassend en confronterend.

 

Sem brengt dit verhaal niet alleen. Hij heeft de Bauhausboot gestuurd en richting gegeven aan de acteurs Eddy en Kurt, aan de voltallige personeelsequipe van Beeldenstorm, aan de bezoekers en leden van de vereniging, die zich ontpopten tot gelegenheidsacteurs, aan cameraman-monteurs Greg en David, aan de bakker van de overkant, aan iedereen die van ver of dichtbij een steentje heeft bijgebracht aan deze productie.
Sem en iedereen die dit mogelijk maakte, bedankt!

 

Dames en heren, vandaag ben ik fier om u het werk van een godenkind voor te stellen.
Hou je vast aan de takken van de bomen: hier komt de première van de eerste twee afleveringen van vzw Trekhond.

Nik Honinckx, artistiek en zakelijk directeur Beeldenstorm vzw, januari 2011

 

geen berichten meer mogelijk