“Tegen de angst!” – Beeldenstorm 16 januari 2015 – Nieuwjaarsreceptie” – Jenneke Christiaens

Goedenavond iedereen!
Geachte genodigden,
Beste vrienden van Beeldenstorm,
En natuurlijk beste Beeldenstormers!

Je vous souhaite à toutes et tous la bienvenue, ici dans cette maison de l’imagination et de l’expression libre et créative: Beeldenstorm. Avec toute l’équipe de Beeldenstorm, nous voulons commencer cette année, avec cette réception, pour vous recevoir chez nous à L’asbl Beeldenstorm : un projet unique, avec un engagement enthousiaste, basé sur une vision social et artistique spécifique, porté dans la pratique par sont fondateur et directeur Nik et son équipe. C’est un projet qui est possible grâce à la motivation persistante et le travail inlassable de toute l’équipe. Je les remercie pour leur engagement.

Ce projet unique qui vise à faire sortir les hommes et les femmes, les enfants et jeunes, des professionnels de tout types de leur habitat « naturel », pour venir ici dans cette maison et faire l’expérience libératrice de l’apprentissage et l’expression artistique.

Als Raad van Bestuur willen we het ganse team en elkeen feliciteren en bedanken voor hun inzet en engagement.
Ik zeg het elk jaar opnieuw, het is niet in alle papieren of virtuele dossiers en de zoveelste projectaanvraag voor één of andere subsidie dat de visie van Beeldenstorm is en wordt. Het is hier in de dagdagelijkse werking dat de visie van Beeldenstorm concreet wordt, in elk project, elke activiteit of productie, in elk atelier, samen met elke participant. Het is op de werkvloer, dat Beeldenstorm als open aanbod, als centrum van verbeelding, haar sociaal artistieke betrachting waar maakt.

Il me semble donc qu’il faut d’abord féliciter cette équipe pour le travail qu’ils ont fait et qu’ils font.

Beeldenstorm formuleert en projecteert haar visie en werking steeds aan de hand van provocatieve, artistiek inspirerende thema’s. Gewapend beton is zo een thema. Haast visionair. Het conflict en de herdenking van WO I en alle oorlogen, nooit meer oorlog !

het conflict … wat een thema … een moeilijk thema, drager van alle angsten
De afgelopen dagen en weken, maar ook jaren, honderd zelfs en meer …
Dichtbij, vlakbij, maar ook ver af, zo dat we ons al te makkelijk afwenden.

Le conflit … en arrivant en parachute dans cette société on pourra croire qu’aujourd’hui le conflit réside au centre même de notre vivre ensemble.
Le et les conflits dont nous sommes les participants ou les observateurs. Parfois tellement grands qu’ils embrassent tout … qu’on pense avoir perdu toutes nos possibilités pour les résoudre ; pour vivre ensemble en surpassant nos différences.
Alsof: there is no alternative … !

Als Beeldenstormers aanvaarden we die fataliteit niet …

Daarom is het ook een “Beeldenstorm thema”, trouw aan zichzelf, gaat het recht naar het hart van alles waarmee Beeldenstorm aan de slag gaat.
Want immers, het conflict gaat over tegenstellingen, overbrugbaar of niet, over botsende visies, over het gebrek aan woorden of beelden om te praten, over geweld en pijn en de manier waarop we die toebrengen of dragen, over een geslotenheid, die de open geest of blik verblind, over angst voor het en de andere, over onderdrukking en overheersing.

Daarom Beeldenstorm: zoeken naar hoe de afschuw uitdrukken in de ontroerende schoonheid van een artistiek werkstuk.
Hoe kinderen wijs kunnen worden van het samenwerken mét de grote en kleine verschillen.
Iedereen de kans bieden die mogelijkheden van expressie aan te grijpen in alle vrijheid.
Neen, de ateliers, het Beeldenstorm aanbod is geen “bezigheidstherapie” voor kinderen na de schooluren, of voor volwassenen die niet weten wat te doen met hun vrije tijd … Beeldenstorm mikt hoger, mikt op de mogelijkheden van elke mens, ieder van ons, om onszelf te overtreffen, iets meer te worden dan we dachten te kunnen, dat ietsje meer telkens weer te ontdekken en zo groot te worden … ik bedoel “een groter mens” te kunnen worden. En dat heeft niets met gestalte te maken.

Het is ook een thema dat het werkveld van organisaties zoals Beeldenstorm tekent. Schaarste en loutere economische logica maken deze wereld tot een harde plek, waar de strijd om middelen en erkenning niet meer weg te denken is en waar haast iedereen deze logica aanvaard alsof het een natuurlijke wet is zowel politiek als menselijk.

There is no alternative ….zegt men dan.

Ook als organisatie aanvaarden we die visie niet!

Maar het creëert wel een wereld waar wantrouwen de reflex wordt. Echter, echt samenwerken veronderstelt vertrouwen, kunnen rekenen op elkaar, oprecht de andere her- en erkennen. En dat is altijd een oefening. Voor onszelf als organisatie, maar ook voor eenieder werkzaam of participant in dit werkveld. Vandaag is het verworden tot een bijna te risicovolle onderneming.

Ik heb al verschillende jaren op rij het genoegen gehad jullie hier te kunnen ontvangen in naam van de Raad van Bestuur en als voorzitter van deze vzw en dit fantastisch project. Ik ben ervan overtuigd dat jullie samen met mij dit project, deze Beeldenstorm werking een warm hart toedragen

Beeldenstorm kan buigen op een jarenlange ervaring in het aanbieden van dat kwalitatief en origineel aanbod, dat hoger mikt, zoals ik al zei, dan haar diverse subsidiërende overheden expliciet erkennen. Het blijft dus een fragiele, kwetsbare en precaire situatie, dit werk. Niets is verworven of gegeven. Zelfs in tegendeel. En ik kijk hiervoor ook naar politici en administraties verantwoordelijk binnen de diverse betrokken instanties van de Belgische overheid.

Maar, Beeldenstormers geloven in de kracht van mensen, van elkeen, met zijn mogelijkheden en beperkingen, met vallen en opstaan, maar wel met het respect voor de mens, de andere. Het samenleven, samenwerken, draagt de mogelijkheid in om elk conflict te overstijgen … ook voor een organisatie zoals Beeldenstorm!

Ja, zoals in de folk en protest song opgepikt door Pete Seegers: We shall overcome …
Dat wens ik Beeldenstorm toe!

Als voorzitter van Beeldenstorm wens ik jullie dat ook toe voor 2015: ontdek en geloof in die Beeldenstorm mogelijkheden in jezelf.

Cureghem_WeShallOvercome_vlagjes_2015_MG_8616

geen berichten meer mogelijk